Guacamole
Pokud na trhu narazím na zlevněná přezrálá avokáda, je jasno – na večeři máme guacamole!
Hned na začátek se omlouvám: guac (jak se guacamole většinou zkracuje) je jedno z těch jídel praktických v Izraeli nebo Kalifornii, ale moc ne v ČR.
Koriandr
A teď pro změnu něco o čerstvém koriandru: poprvé jsem se s ním setkal, když strejda dělal salsu a já stále přemýšlel, co mi v ní chutná jako mýdlo. Později jsem zjistil, že existuje genová mutace, která určité části populace zabraňuje vnímat některé komponenty vůně koriandru a na jiné komponenty reaguje přehnaně (wiki, český článek). Pochopitelně jsem se od této skupiny zařadil, ale postupem času mi začal koriandr chutnat, takže nejspíš jen patřím do (mnohem větší) skupiny těch, kteří na jeho vůni nejsou zvyklí a tudíž ji asociují s (chemicky) nejbližší známou vůní, kterou je – mýdlo. Když to zkrátím: na koriandr si lze zvyknout (skoro určitě) :)
![](/recepty/guacamole/cilantro_hu86b7b30d3c8e1ed9de51fde0c8d0a231_511854_500x0_resize_q75_box.jpg)
Avokádo
Klíčovou ingrediencí je ale avokádo. V Izraeli se potkávám s různými druhy: podlouhlými avokády s hladkou slupkou i kulatějšími s hrubou a tlustou slupkou (ta mám nejradši). Na guac je ale zpracovávám vždy stejně. Avokádo si vezmu do ruky a malým ostrým nožem podélně obkroužím pecku. Pak otočím půlkami proti sobě, čímž získám jednu polovinu bez pecky a jednu s peckou. Pecku odstraňuji tak, že do ní zatlačím čepel nože a pak nožem pootočím tak, aby se pecka uvolnila. Toto celé funguje jen pokud je avokádo dostatečně zralé a zároveň zdravé, v opačném případě třeba na protest zůstává po vyjmutí pecky v avokádu její slupka, nebo je pecka částečně měkká a nelze ji vykroutit atd. Potom je potřeba improvizovat s pomocí lžíce a nože; pomocí může být návod z wikihow. Ve chvíli, kdy je pecka venku, vydlabu lžící “maso” avokáda do misky.
![](/recepty/guacamole/avocado1_hu6b7d6d622672f8c3a3c13686a313517d_594363_500x0_resize_q75_box.jpg)
![](/recepty/guacamole/avocado2_hu98e5615a4859ac93bc32fcb4d78b7193_1646979_500x0_resize_q75_box.jpg)
Guac
Takže, jak na to? Potřebuji 3 rajčata, 2 avokáda, 1 malou / ½ střední cibule, malý trs čerstvého koriandru a šťávu z ½ citronu / limetky. Nachystám si středně velkou mísu; na konci je potřeba vše pořádně promíchat a rozmačkat avokádo a pokud bude mísa jen sotva stačit, guac z ní bude utíkat. Rajčata, cibuli i koriandr nakrájím na drobno, avokáda vydlabu lžící a vše přendám do mísy. Přidám šťávu z citronu a dochutím cca ½ lžičkou soli a pepře. Pak všechno vidličkou důkladně promíchám – cíl je, aby se celá směs propojila,. Je ale v pořádku a žádoucí, aby v ní zůstaly i nějaké kousky, což se děje přirozeně tím, že avokádo nemá úplně rovnoměrnou konzistenci (místy je měkčí a místy tužší).
![](/recepty/guacamole/guacamole_hu2eee46ae2046e9eca9d49891d290fdc8_130820_500x0_resize_q75_box.jpg)
Guacamole (3-4 porce) | |||
---|---|---|---|
2 avokáda | najemno nakrájet |
důkladně smíchat |
dochutit |
3 rajčata | |||
1 malá / ½ střední cibule | |||
malý trs čerstvého koriandru | |||
½ citronu | vymačkat | ||
sůl, pepř |
Díky za foto: Veronica @ Flickr licence (CC BY-NC 2.0), PublicDomainPictures @ pixabay, stevepb @ pixabay, wikimedia (Guacamole)