Hummus
Hummus je základ blízkovýchodního jídelníčku a nyní je jednou z našich nejčastějších večeří.
Hummus je v Izraeli fenomén, který je trochu těžké zachytit. Jsou tu restaurace cele zaměřené na hummus (zvané hummusija, což je podobný tvar jako pizzeria) a místní vedou v patrnosti dvě “obecně známé” nejlepší hummusije v Izraeli (obě arabské, jedna v Tel Avivu a druhá v Akku); o tom, která z nich je lepší, se samozřejmě vedou velké spory. Obrat nejlépe přeložený jako “jít spolu nabírat/třít hummus” hraje podobnou roli jako české “jít na pivo”. A taky je to snadné a poměrně zdravé jídlo, které se tu stalo základem našeho jídelníčku.
Následující recept je na jednu várku hummusu připraveného v našem mixéru, jehož nádobka má objem cca 425ml. Tato várka nám vydrží asi na 2,5 večeře, takže odpovídá cca 5 porcím. Hummus v ledničce vydrží i 5 dní. K výrobě používám cca 200ml cizrny, kterou si sám vařím, ale většinou nepoužívám čerstvě uvařenou cizrnu, nýbrž 200ml porci vytaženou z mrazáku. Nejlepší je nechat ji rozmrazit přirozeně přes den, ale v případě rychlé potřeby lze rozmrazit i v mikrovlnce (ovšem za cenu nejistoty v chuti a konzistenci).
Nejprve tedy dám do mixérku 1-2 lžíčky drceného kmínu, 1-1,5 lžíčky soli a na menší kousky pokrájené 2 menší / 1 větší stroužky česneku. Mixuji 10 sekund. Přidám 3 lžíce tahini (sezamové pasty; v Česku nejspíš nejlépe k sehnání v arabských večerkách nebo nějaké zdravé výživě…?) a štávu z ½ citronu a mixuji dalších 10 sekund. Nakonec přidám 200ml cizrny i s trochou štávy; mixérek by neměl být zcela plný, asi 1cm pod okraj, a mixuji 1 minutu. Pak hummus ochutnám. Je-li příliš nevýrazný, přidám sůl a/nebo citronovou šťávu, je-li příliš hustý, přidám trochu vody; je-li příliš řídký, nedá se udělat nic (pokud nemáte cizrnu navíc), ale můžu slíbit, že hummus bude další den hustší, takže to není velká katastrofa.
![](/recepty/hummus/hummus_hu1aa24461ab4d23c79a9ce055021a8d58_794374_500x0_resize_q75_box.jpg)
Potom vyndám z mixérku vrtulku, posypu hummus sladkou paprikou (nejlepší je uzená) nebo sumakem (ten můj je obvykle fialový) a zaleji 2-3 lžícemi extra panenského olivového oleje. Nejlepší přílohou k hummusu je pita, v Česku používám rohlíky či jiné bílé pečivo, kterým lze hummus dobře nabírat, ale chutná mi i s tmavým chlebem. Také jej lze nabírat tvrdou zeleninou, jako je mrkev nebo řapíkatý celer (což je jeden z dobrých způsobů, jak snížit podíl sacharidů). Nakonec máme na stole olivy a čerstvou zeleninu (rajčata, papriky, okurky, …) nebo salát.
![](/recepty/hummus/hummus2_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_5104958_500x0_resize_q75_box.jpg)
Celý recept:
Hummus (5 porcí) | ||||
---|---|---|---|---|
1-2 lžičky drceného kmínu | mixovat 10s | přidat, mixovat 10s |
přidat, mixovat 60s |
přidat navrch |
1-1,5 lžičky soli | ||||
2 menší / 1 větší stroužek česneku, pokrájený na menší kousky |
||||
3 lžíce tahini | ||||
šťáva z ½ citronu | ||||
200ml cizrny | ||||
paprika nebo sumak + olivový olej |
Díky za foto: wikimedia Toa Heftiba