Jam v kuchyni
4 Aug 2018 | 3 min. (477 slov)
recepty cizrna izrael lusteniny vecere

Hummus

Hummus je základ blízkovýchodního jídelníčku a nyní je jednou z našich nejčastějších večeří.

Hummus je v Izraeli fenomén, který je trochu těžké zachytit. Jsou tu restaurace cele zaměřené na hummus (zvané hummusija, což je podobný tvar jako pizzeria) a místní vedou v patrnosti dvě “obecně známé” nejlepší hummusije v Izraeli (obě arabské, jedna v Tel Avivu a druhá v Akku); o tom, která z nich je lepší, se samozřejmě vedou velké spory. Obrat nejlépe přeložený jako “jít spolu nabírat/třít hummus” hraje podobnou roli jako české “jít na pivo”. A taky je to snadné a poměrně zdravé jídlo, které se tu stalo základem našeho jídelníčku.

Následující recept je na jednu várku hummusu připraveného v našem mixéru, jehož nádobka má objem cca 425ml. Tato várka nám vydrží asi na 2,5 večeře, takže odpovídá cca 5 porcím. Hummus v ledničce vydrží i 5 dní. K výrobě používám cca 200ml cizrny, kterou si sám vařím, ale většinou nepoužívám čerstvě uvařenou cizrnu, nýbrž 200ml porci vytaženou z mrazáku. Nejlepší je nechat ji rozmrazit přirozeně přes den, ale v případě rychlé potřeby lze rozmrazit i v mikrovlnce (ovšem za cenu nejistoty v chuti a konzistenci).

Nejprve tedy dám do mixérku 1-2 lžíčky drceného kmínu, 1-1,5 lžíčky soli a na menší kousky pokrájené 2 menší / 1 větší stroužky česneku. Mixuji 10 sekund. Přidám 3 lžíce tahini (sezamové pasty; v Česku nejspíš nejlépe k sehnání v arabských večerkách nebo nějaké zdravé výživě…?) a štávu z ½ citronu a mixuji dalších 10 sekund. Nakonec přidám 200ml cizrny i s trochou štávy; mixérek by neměl být zcela plný, asi 1cm pod okraj, a mixuji 1 minutu. Pak hummus ochutnám. Je-li příliš nevýrazný, přidám sůl a/nebo citronovou šťávu, je-li příliš hustý, přidám trochu vody; je-li příliš řídký, nedá se udělat nic (pokud nemáte cizrnu navíc), ale můžu slíbit, že hummus bude další den hustší, takže to není velká katastrofa.

Navrch můžete na okrasu volitelně dát pár celých kuliček cizrny.

Potom vyndám z mixérku vrtulku, posypu hummus sladkou paprikou (nejlepší je uzená) nebo sumakem (ten můj je obvykle fialový) a zaleji 2-3 lžícemi extra panenského olivového oleje. Nejlepší přílohou k hummusu je pita, v Česku používám rohlíky či jiné bílé pečivo, kterým lze hummus dobře nabírat, ale chutná mi i s tmavým chlebem. Také jej lze nabírat tvrdou zeleninou, jako je mrkev nebo řapíkatý celer (což je jeden z dobrých způsobů, jak snížit podíl sacharidů). Nakonec máme na stole olivy a čerstvou zeleninu (rajčata, papriky, okurky, …) nebo salát.

Návrh servírování. Není součástí balení.

Celý recept:

Hummus (5 porcí)
1-2 lžičky drceného kmínu mixovat 10s
přidat,
mixovat 10s

přidat,
mixovat 60s
přidat navrch
1-1,5 lžičky soli
2 menší / 1 větší stroužek česneku,
pokrájený na menší kousky
3 lžíce tahini
šťáva z ½ citronu
200ml cizrny
paprika nebo sumak + olivový olej


Díky za foto: wikimedia unsplash-logoToa Heftiba

recepty cizrna izrael lusteniny vecere
2018 Jam v kuchyni
Menu
  • Recepty
  • Obecné