Jam v kuchyni
6 Aug 2018 | 4 min. (647 slov)
recepty cizrna vegetarian rajcata indie

Jednoduché kari

Jak mě Indo-Pákistánka v Norsku konečně naučila vařit kari.

Domečky v Lærdalsøyri jsou taková zmenšenina Trondheimu.
Minulé léto jsme couchsurfovali v Norsku a v Lærdalsøyri, poblíž nejdelšího tunelu v Norsku, nás ubytovala mladá doktorka, jejíž tatínek je Pákistánec a maminka Indka. Pokusil jsem se pro ni uvařit “indickou” polévku, která jí chutnala, ale označila ji spíš za thajskou či vietnamskou. Na oplátku nabídla, že uvaří něco ona sama. Mezi možnými jídly zmínila cizrnové kari, které je prý “tak jednoduché, že se ho naučil vařit i můj přítel” (který byl Nor). A tak jsem se v Norsku konečně naučil vařit kari :)

Lærdalstunnelen měří 24,51km a pro přerušení stereotypu řidičů obsahuje tři umělé jeskyně s působivými barevnými světly.

Takže – jak na to? Očistím a na jemno pokrájím 4 malé / 2 velké cibule. Dále očistím 5-8 stroužků česneku; trik na čištění česnekových stroužků je nejprve odříznout malý kousek z obou špiček/konců stroužku a pak vzít stroužek mezi palec a ukazováček, tak, abych každým prstem tlačil na jednu ze špiček stroužku, a lehce zmáčknout – slupka by se měla částečně oddělit a je následně snazší ji odstranit, třeba s pomocí malého nožíku. Očistím a pak nastrouhám nebo na jemno nasekám menší kus čerstvého zázvoru, asi tak 3cm dlouhý.

Dále je potřeba nakrájet na kostičky 1-1,5kg rajčat, což dělám souběžně s vařením, ale pokud se na to ještě necítíte, můžete si je nachystat dopředu. Kostičky nemusí být rovnoměrné ani příliš malé, cílem nakonec bude rajčata rozvařit. Pak ještě potřebuji asi 400-500ml uvařené cizrny, většinou ji vytáhnu dostatečně dopředu z mrazáku. A na závěr seznam potřebného koření: sůl, mletý římský kmín, kurkuma a mleté chilli.

Postup je jednoduchý. Na velké pánvi nebo v hrnci začnu na oleji (slunečnicový/řepkový/obyčejný olivový) smažit cibuli. Po 2 minutách přidám zázvor. Až cibule zesklovatí (cca další 3 minuty), rozdrtím česnek (plochou stranou nože na prkénku nebo v lisu na česnek), přidám jej do pánve a opékám asi 30s; česnek rozdrtím těsně před použitím, aby zbytečně nezvětrával a neztrácel chuť. V tuto chvíli je potřeba mít vše nachystané, protože opéká-li se česnek příliš dlouho, zhořkne. Přidám všechno koření: 2 lžičky soli, 2 lžičky římského kmínu, 3 lžičky kurkumy, 1 lžička chilli. Celou směs dalších 15s opékám za neustálého míchání – smyslem je koření trochu opražit, což uvolní jeho chuť, ale dávám pozor, abych jej nespáli.

Pak přidám rajčata; pokud nepustila moc šťávy, podleji trochou (50-100ml) vody a důkladně zamíchám, abych ode dna odstranil všechno případně připečené koření. Následně směs vařím aspoň 15-20 minut. Někdy v průběhu ochutnám a případně přisolím. Nakonec přidám cizrnu, vařím ještě 5 minut, a pak je kari hotové! Podávám jej s bílou rýží (např. jasmínovou).

Cizrnové kari.

Tento recept funguje i jako základ, se kterým si lze hrát mnoha dalšími způsoby:

  • koření: část koření lze nahradit za různé kari směsi, nebo přidat skořici či muškátový oříšek
  • kokosové mléko lze přidat ke konci vaření (s cizrnou) pro krémovější chuť, ovšem kari je pak potřeba vařit déle, aby nebylo příliš tekuté
  • fazole či další luštěniny místo cizrny
  • bylinky: lze např. přidat čerstvý koriandr
  • ovoce: ještě jsem to nezkoušel, ale také lze přidat broskve nebo mango
Cizrnové kari s broskví!

Celý recept:

Cizrnové kari (5 porcí)
4 velké / 2 malé cibule nakrájet na jemno opékat v pánvi 2 minuty na oleji přidat,
opékat než cibule zesklovatí
(cca 3 minuty)
přidat,
opékat 30s
přidat,
opékat 15s,
nepřestat míchat
přidat,
podle potřeby podlít vodou,
vařit 15-20 minut,
v průběhu ochutnat a dochutit
přidat,
vařit 5 minut
menší (3cm) kus zázvoru očistit, nastrouhat / nakrájet na malé kousky
5-8 stroužků česneku očistit rozdrtit
2 lžičky soli, 3 lžičky kurkumy,
2 lžičky mletého římského kmínu,
1 lžička chilli
1-1,5kg rajčat nakrájet na kostičky / dostatečně malé kusy
400-500ml uvařené cizrny
cca 300g jasmínové rýže uvařit podle návodu jako příloha


Díky za foto: wikimedia (Laerdalsoyri), wikimedia (Laerdaltunnelen), unsplash-logoDragne Marius, Katherine @ Flickr licence

recepty cizrna vegetarian rajcata indie
2018 Jam v kuchyni
Menu
  • Recepty
  • Obecné