Jednoduché kari
Jak mě Indo-Pákistánka v Norsku konečně naučila vařit kari.
Takže – jak na to? Očistím a na jemno pokrájím 4 malé / 2 velké cibule. Dále očistím 5-8 stroužků česneku; trik na čištění česnekových stroužků je nejprve odříznout malý kousek z obou špiček/konců stroužku a pak vzít stroužek mezi palec a ukazováček, tak, abych každým prstem tlačil na jednu ze špiček stroužku, a lehce zmáčknout – slupka by se měla částečně oddělit a je následně snazší ji odstranit, třeba s pomocí malého nožíku. Očistím a pak nastrouhám nebo na jemno nasekám menší kus čerstvého zázvoru, asi tak 3cm dlouhý.
Dále je potřeba nakrájet na kostičky 1-1,5kg rajčat, což dělám souběžně s vařením, ale pokud se na to ještě necítíte, můžete si je nachystat dopředu. Kostičky nemusí být rovnoměrné ani příliš malé, cílem nakonec bude rajčata rozvařit. Pak ještě potřebuji asi 400-500ml uvařené cizrny, většinou ji vytáhnu dostatečně dopředu z mrazáku. A na závěr seznam potřebného koření: sůl, mletý římský kmín, kurkuma a mleté chilli.
Postup je jednoduchý. Na velké pánvi nebo v hrnci začnu na oleji (slunečnicový/řepkový/obyčejný olivový) smažit cibuli. Po 2 minutách přidám zázvor. Až cibule zesklovatí (cca další 3 minuty), rozdrtím česnek (plochou stranou nože na prkénku nebo v lisu na česnek), přidám jej do pánve a opékám asi 30s; česnek rozdrtím těsně před použitím, aby zbytečně nezvětrával a neztrácel chuť. V tuto chvíli je potřeba mít vše nachystané, protože opéká-li se česnek příliš dlouho, zhořkne. Přidám všechno koření: 2 lžičky soli, 2 lžičky římského kmínu, 3 lžičky kurkumy, 1 lžička chilli. Celou směs dalších 15s opékám za neustálého míchání – smyslem je koření trochu opražit, což uvolní jeho chuť, ale dávám pozor, abych jej nespáli.
Pak přidám rajčata; pokud nepustila moc šťávy, podleji trochou (50-100ml) vody a důkladně zamíchám, abych ode dna odstranil všechno případně připečené koření. Následně směs vařím aspoň 15-20 minut. Někdy v průběhu ochutnám a případně přisolím. Nakonec přidám cizrnu, vařím ještě 5 minut, a pak je kari hotové! Podávám jej s bílou rýží (např. jasmínovou).
![](/recepty/jednoduche-kari/curry_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_1059106_500x0_resize_q75_box.jpg)
Tento recept funguje i jako základ, se kterým si lze hrát mnoha dalšími způsoby:
- koření: část koření lze nahradit za různé kari směsi, nebo přidat skořici či muškátový oříšek
- kokosové mléko lze přidat ke konci vaření (s cizrnou) pro krémovější chuť, ovšem kari je pak potřeba vařit déle, aby nebylo příliš tekuté
- fazole či další luštěniny místo cizrny
- bylinky: lze např. přidat čerstvý koriandr
- ovoce: ještě jsem to nezkoušel, ale také lze přidat broskve nebo mango
![](/recepty/jednoduche-kari/curry_peach_hu24db19bb49f9a99ca883a0344dc1d6e4_146020_500x0_resize_q75_box.jpg)
Celý recept:
Cizrnové kari (5 porcí) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
4 velké / 2 malé cibule | nakrájet na jemno | opékat v pánvi 2 minuty na oleji | přidat, opékat než cibule zesklovatí (cca 3 minuty) |
přidat, opékat 30s |
přidat, opékat 15s, nepřestat míchat |
přidat, podle potřeby podlít vodou, vařit 15-20 minut, v průběhu ochutnat a dochutit |
přidat, vařit 5 minut |
menší (3cm) kus zázvoru | očistit, nastrouhat / nakrájet na malé kousky | ||||||
5-8 stroužků česneku | očistit | rozdrtit | |||||
2 lžičky soli, 3 lžičky kurkumy, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička chilli |
|||||||
1-1,5kg rajčat | nakrájet na kostičky / dostatečně malé kusy | ||||||
400-500ml uvařené cizrny | |||||||
cca 300g jasmínové rýže | uvařit podle návodu | jako příloha |
Díky za foto: wikimedia (Laerdalsoyri), wikimedia (Laerdaltunnelen), Dragne Marius, Katherine @ Flickr licence