Pečená zelenina od Maru
Recept, kterým lze nasytit celý pluk, navíc vyhovující různým dietním omezením. Maru, díky za něj!
Před pár lety jsme začali chodit pravidelně na setkání věřících přátel. Jedna kamarádka měla ze zdravotních důvodů dietu, která jí znemožňovala jíst jakoukoliv syrovou zeleninu a mnoho příloh, takže často jí hodně masitá jídla. A moje milá zase nejí žádné maso. Navíc naše hostitelka, Maru, má malé děti, takže rodina často jedla dříve než ostatní a bylo trochu složité načasovat přípravu jídla, aby zbytek neměl jídlo vystydlé nebo je nebylo potřeba ohřívat.
Následující recept řeší, s příslušným vybavením (litinový kastrol), všechny výše zmíněné problémy. Jednou jsem pečenou zeleninu připravil pro kapelu a přinesl na zkoušku ještě teplý (litina dlouho drží teplo) a jindy na narozeninovou oslavu své milé (která se taky nekonala u nás doma). Před odjezdem do Izraele jsem zeleninu pekl na rodinném setkání jako samostatné jídlo pro vegetariány a jako přílohu k jelením steakům pro masožravce.
![](/recepty/pecena-zelenina/kastrol_hue727660568f2ce6b9867373c7ec33ac5_322071_500x0_resize_q75_box.jpg)
Zelenina
Recept je na cca 8 porcí. Očistím 6 brambor, 6 mrkví, 2-3 řepy a 1-2 batáty. (Množství zeleniny, které uvádím, berte orientačně, protože se hodně mění v závislosti na sezónní dostupnosti; např. často nemám batáty a zvýším množství mrkve, nebo je nahradím dýní hokkaido.) Nachystám si litinový kastrol (používám 5l IKEA senior), na dno naleju trochu olivového oleje a pak střídavě krájím různé druhy zeleniny a kladu ve vrstvách do kastrolu. Někdy v průběhu krájení dám rozehřát troubu na 200℃.
Řepy krájím na 1cm plátky, mrkve nejprve podélně rozčtvrtím a pokud jsou dlouhé (>8cm), tak příčně rozpůlím, brambory krájím na 2cm plátky a batáty příčně na 2,5cm plátky (příčně = plátky jsou kolečka). Jako spodní vrstvu většinou použiji řepu a jinak se snažím, aby byla zelenina více-méně rovnoměrně promíchaná. Každou vrstvu trochu posolím, popepřím a posypu provensálským kořením. Pak kastrol přikryju poklicí a dám péct do středu trouby.
![](/recepty/pecena-zelenina/provensal_hu87a1d5810875811881c053b42aae232b_558811_500x0_resize_q75_box.jpg)
Asi po 20 minutách zeleninu vyndám a promíchám a zase vrátím. Po dalších asi 25 minutách už by mohla být hotová. Hlavní problém může být s nehotovou řepou, mrkví či bramborami (v tomto pořadí) nebo naopak s příliš upečenými batáty (nedrží formu). Pokud je zelenina jen lehce nedodělaná, lze prostě vypnout troubu a kastrol v ní ještě 10 minut nechat, vše většinou dobře dopadne.
Dip
![](/recepty/pecena-zelenina/dip_hu48605af2ee1ac36aacbcc92d75145987_1282271_500x0_resize_q75_box.jpg)
V průběhu pečení je vhodný čas nachystat smetanový dip na zeleninu. Vezmu 500ml extra smetanového (10% tuku) jogurtu (nebo 500ml zakysané smetany) a vmíchám do něj 1 menší / 2 větší rozdrcené stroužky česneku, sůl, pepř a provensálské koření. S trochou cviku lze míchání provést rovnou v kelímku, který má často plastové víčko a lze následně přenášet.
Toto jídlo je příkladně samoobslužné: stačí dát kastrol doprostřed stolu a do kelímku s dipem zapíchnout lžíci a každý se už zvládne obsloužit sám.
![](/recepty/pecena-zelenina/veggies_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_3315481_500x0_resize_q75_box.jpg)
Pečená zelenina od Maru (8 porcí) | |||||
---|---|---|---|---|---|
6 brambor | očistit | plátky 2cm | naspod kastrolu trochu oleje, klást zeleninu rovnoměrně, prokládat kořením |
péct 20 minut na 200℃ |
promíchat, péct 25 minut |
6 mrkví | podélně čtvrtit | ||||
2-3 řepy | plátky 1cm | ||||
1-2 batáty | plátky 2,5cm | ||||
sůl, pepř, provensálské bylinky | |||||
500ml jogurtu (10% tuku) / zakys. smetany | smíchat | ||||
1 větší / 2 menší stroužky česneku | rozdrtit | ||||
sůl, pepř, provensálské bylinky |
Díky za foto: Jase Ess, wikimedia (litiňák), wikimedia (provensálksé bylinky), epicantus @ pixabay,