Rajčatová omáčka
Když se naskytne příležitost koupit levně hodně rajčat, někdy z nich udělám rajčatovou omáčku (do mrazáku), která je výborná k těstovinám a poslouží jako ingredience v dalších receptech.
Dnešní recept patří do trochu výjimečné kategorie pracných jídel vařených do zásoby, u kterých stojí za to si vyhrát s pár detaily a v průběhu času je ladit. Můj příběh s rajčatovou omáčkou je trochu zábavný: naše americká kamarádka Sue mi poslala recept na paprikovou polévku, který jako jednu ze základních ingrediencí uváděl “tomato sauce”, čili rajčatovou omáčku. To je samozřejmě takový americký (zlo?)zvyk vařit z kupovaných polotovarů, ale já jsem si uvědomil, že fakt nevím, co si pod tím představit. Takže jsem začal hledat a za jakýsi základ teď používám tento recept z allrecipes.
![](/recepty/rajcatova-omacka/rajcata_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_1533687_500x0_resize_q75_box.jpg)
Omáčka: základní verze
Protože lze v receptu pozměnit mnohé, začnu tím, že prostě popíšu, jak jsem omáčku vařil posledně, a k variacím se vrátím později. Potřebuji 6 cibulí, 3 mrkve, 3 čerstvé chilli papričky, 2½kg rajčat, větší paličku česneku a pro chuť sůl, pepř, bobkový list, nové koření, uzenou papriku, balsamico, oregano, majoránku, tymián, rozmarýn a celerové stonky. Cibuli nakrájím jen na půlkroužky (je to nejrychlejší a omáčka se často na konci mixuje). Mrkev nakrájím na jemné kostky, papričky na půlkroužky (tip: chcete-li ubrat pálivosti, odstraňte nejen všechna semínka, ale i bílá “žebra” papriček, protože právě tam je uložena většina kapsaicinu).
Ve větším hrnci začnu opékat cibuli na olivovém oleji. Začnu do větší mísy krájet rajčata na menší kousky; volím nejrychlejší způsob, kterým zároveň dosáhnu tenkých kousků, protože takové rychle pustí šťávu. Cibuli stále míchám! Po 5 minutách přidám 30ml balsamica a dále míchám (a krájím rajčata). Po dalších 5 minutách přidám mrkev a papričky. Za následujících 10 minut snad stihnu dokrájet rajčata a cibule začne získávat hnědou barvu (trochu karamelizovat). Rozdrtím očištěné stroužky, přidám a zamíchám a za 2 minuty přidám 4 lžíce uzené papriky a 2 lžíce soli, míchám ještě 30s a přidám rajčata.
![](/recepty/rajcatova-omacka/paprika_hu4fdbb3129d51e38040fdbec2f2c499d9_2252505_500x0_resize_q75_box.jpg)
Následujích pár minut než rajčata pustí šťávu je potřeba míchat intenzivněji, aby se nepřipálilo koření. Až se směs už ode dna nepřichytává a navrchu se objeví bublající vrstva tekutiny, lze trochu zvolnit a je tedy vhodná chvíle přidat 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, pár celerových stonků (volitelné, já mám většinou nějaké v mrazáku), a 2 lžičky oregana, majoránky, rozmarýnu a tymiánu. A pak…nechám celou směs vařit alespoň 1 hodinu. Po hodině ochutnám a dochutím solí a pepřem. Mám-li čas a je-li směs ještě poměrně tekutá, klidně ji nechám na plotně další hodinu, chuť to jen zlepší. Nakonec vyndám bobkové listy.
![](/recepty/rajcatova-omacka/omacka_hu0524ddffd3931ce9cdc25413c71b6a21_1139881_500x0_resize_q75_box.jpg)
Použití
Naše nejčastější použití je omáčku rozmixovat a dát si ji s těstovinami. Také ji používám jako základ do zmíněné paprikové polévky. Dalšími možnosti jsou jednoduše omáčku obohatit o další ingredience, jako třeba lilek, cuketu, houby nebo cizrnu, ačkoliv v tom případě je možná lepší připravit omáčku chuťově neutrálnější (méně různých bylinek) a pak dochutit podle přidávané ingredience.
Variace
- Nemám-li čerstvé chilli papričky, použiji sušené chilli nebo pálivou papriku, nebo taky nic, pokud zrovna nemám chuť na pálivé (cože?!).
- papričky hrají dvojí roli: dávají paprikovou chuť a ostrost. Paprikovou chuť lze získat také přidáním kapie.
- [původní recept] si žádá čerstvou bazalku, kterou jsem ještě nezkoušel, ale zní to jako výborný nápad
- stejně tak je určitě dobrý nápad přidat víno (asi 200ml).
- pár dalších nápadů z finecooking
![](/recepty/rajcatova-omacka/kapie_hubc7c965861f97ce50ea9ceea465ebe73_3607084_500x0_resize_q75_box.jpg)
Rajčatová omáčka (10 porcí) | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
50ml olivového oleje | opékat 5 minut |
balsamico, opékat 5 minut |
přidat, opékat 10 minut |
přidat, opékat 2 minuty +30s |
přidat, míchat 3 minuty |
přidat, vařit alespoň 1 hodinu |
dochutit | |
6 cibulí | na půlkroužky |
|||||||
3 mrkve | na jemno | |||||||
3 čerstvé chilli papričky | na půlkroužky | |||||||
větší palička česneku | rozdrtit | |||||||
4 lžíce uzené papriky | ||||||||
2 lžíce soli | ||||||||
2½kg rajčat | na (tenké) kousky | |||||||
3 bobkové listy | ||||||||
8 kuliček nového koření | ||||||||
4 celerové stonky | ||||||||
2 lžičky od každého: oregano, majoránka, tymián, rozmarýn | ||||||||
sůl, pepř |
Díky za foto: catkin @ pixabay, Lars Blankers, wikimedia (Kapie), Christine Olson @ Flickr licence (CC BY-ND 2.0)