Jam v kuchyni
20 Aug 2018 | 4 min. (695 slov)
recepty vegetarian zamrazeni

Rajčatová omáčka

Když se naskytne příležitost koupit levně hodně rajčat, někdy z nich udělám rajčatovou omáčku (do mrazáku), která je výborná k těstovinám a poslouží jako ingredience v dalších receptech.

Dnešní recept patří do trochu výjimečné kategorie pracných jídel vařených do zásoby, u kterých stojí za to si vyhrát s pár detaily a v průběhu času je ladit. Můj příběh s rajčatovou omáčkou je trochu zábavný: naše americká kamarádka Sue mi poslala recept na paprikovou polévku, který jako jednu ze základních ingrediencí uváděl “tomato sauce”, čili rajčatovou omáčku. To je samozřejmě takový americký (zlo?)zvyk vařit z kupovaných polotovarů, ale já jsem si uvědomil, že fakt nevím, co si pod tím představit. Takže jsem začal hledat a za jakýsi základ teď používám tento recept z allrecipes.

Rajčat (nyní) kupuju týdně mezi 1-4kg a jsou pro mě ingrediencí číslo 1.

Omáčka: základní verze

Protože lze v receptu pozměnit mnohé, začnu tím, že prostě popíšu, jak jsem omáčku vařil posledně, a k variacím se vrátím později. Potřebuji 6 cibulí, 3 mrkve, 3 čerstvé chilli papričky, 2½kg rajčat, větší paličku česneku a pro chuť sůl, pepř, bobkový list, nové koření, uzenou papriku, balsamico, oregano, majoránku, tymián, rozmarýn a celerové stonky. Cibuli nakrájím jen na půlkroužky (je to nejrychlejší a omáčka se často na konci mixuje). Mrkev nakrájím na jemné kostky, papričky na půlkroužky (tip: chcete-li ubrat pálivosti, odstraňte nejen všechna semínka, ale i bílá “žebra” papriček, protože právě tam je uložena většina kapsaicinu).

Ve větším hrnci začnu opékat cibuli na olivovém oleji. Začnu do větší mísy krájet rajčata na menší kousky; volím nejrychlejší způsob, kterým zároveň dosáhnu tenkých kousků, protože takové rychle pustí šťávu. Cibuli stále míchám! Po 5 minutách přidám 30ml balsamica a dále míchám (a krájím rajčata). Po dalších 5 minutách přidám mrkev a papričky. Za následujících 10 minut snad stihnu dokrájet rajčata a cibule začne získávat hnědou barvu (trochu karamelizovat). Rozdrtím očištěné stroužky, přidám a zamíchám a za 2 minuty přidám 4 lžíce uzené papriky a 2 lžíce soli, míchám ještě 30s a přidám rajčata.

Mletá uzená paprika je teď jednám z mých nejoblíbenějších koření.

Následujích pár minut než rajčata pustí šťávu je potřeba míchat intenzivněji, aby se nepřipálilo koření. Až se směs už ode dna nepřichytává a navrchu se objeví bublající vrstva tekutiny, lze trochu zvolnit a je tedy vhodná chvíle přidat 3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, pár celerových stonků (volitelné, já mám většinou nějaké v mrazáku), a 2 lžičky oregana, majoránky, rozmarýnu a tymiánu. A pak…nechám celou směs vařit alespoň 1 hodinu. Po hodině ochutnám a dochutím solí a pepřem. Mám-li čas a je-li směs ještě poměrně tekutá, klidně ji nechám na plotně další hodinu, chuť to jen zlepší. Nakonec vyndám bobkové listy.

Rozmixovaná rajčatová omáčka.

Použití

Naše nejčastější použití je omáčku rozmixovat a dát si ji s těstovinami. Také ji používám jako základ do zmíněné paprikové polévky. Dalšími možnosti jsou jednoduše omáčku obohatit o další ingredience, jako třeba lilek, cuketu, houby nebo cizrnu, ačkoliv v tom případě je možná lepší připravit omáčku chuťově neutrálnější (méně různých bylinek) a pak dochutit podle přidávané ingredience.

Variace

  • Nemám-li čerstvé chilli papričky, použiji sušené chilli nebo pálivou papriku, nebo taky nic, pokud zrovna nemám chuť na pálivé (cože?!).
  • papričky hrají dvojí roli: dávají paprikovou chuť a ostrost. Paprikovou chuť lze získat také přidáním kapie.
  • [původní recept] si žádá čerstvou bazalku, kterou jsem ještě nezkoušel, ale zní to jako výborný nápad
  • stejně tak je určitě dobrý nápad přidat víno (asi 200ml).
  • pár dalších nápadů z finecooking
Pozor, kapie mají ve vařených jídlech velmi intenzivní chuť, takže doporučuji začít s menším množstvím.

Rajčatová omáčka (10 porcí)
50ml olivového oleje opékat
5 minut
balsamico,
opékat
5 minut
přidat,
opékat
10 minut
přidat,
opékat
2 minuty
+30s
přidat,
míchat
3 minuty
přidat,
vařit alespoň
1 hodinu
dochutit
6 cibulí na půlkroužky
3 mrkve na jemno
3 čerstvé chilli papričky na půlkroužky
větší palička česneku rozdrtit
4 lžíce uzené papriky
2 lžíce soli
2½kg rajčat na (tenké) kousky
3 bobkové listy
8 kuliček nového koření
4 celerové stonky
2 lžičky od každého: oregano, majoránka, tymián, rozmarýn
sůl, pepř


Díky za foto: catkin @ pixabay, unsplash-logoLars Blankers, wikimedia (Kapie), Christine Olson @ Flickr licence (CC BY-ND 2.0)

recepty vegetarian zamrazeni
2018 Jam v kuchyni
Menu
  • Recepty
  • Obecné