Jam v kuchyni
10 Aug 2018 | 4 min. (693 slov)
obecne tipy

Tipy & Principy I

Postupem času se posbíralo několik principů a tipů a protože nad svými recepty přemýšlím právě takto, chtěl bych je explicitně popsat.

Dnešní seznam vznikl jako “výtah” tipů a principů, které se objevily v předchozích článcích, nebo které jsem si uvědomil v uplynulém čase. Chtěl bych v tom pokračovat s přibývajícími recepty.

 

Principy

Začnu několika principy; snažím se jim dát nějaké jméno a pojmenovat, co ten princip je, přestože to v hlavě až tak černobílé nemám – ale doufám, že to bude užitečné a zapamatovatelné :)

Princip zdraví

Jíst méně sacharidů, stejně nebo trochu více tuků a více bílkovin. Maso jíst hlavně libové a ne příliš, ale ani jej zcela nevynechávat.

⇒ Vědět “co je co” = přibližné složení makronutrientů v nejčastěji používaných potravinách (lze zjistit na wikipedii nebo pohledem na nutriční tabulku)

Princip snadného rozhodování

Uzpůsobit okolnosti tak, aby bylo snadné se rozhodnout a) co budu jíst, b) aby to byla zdravá volba.

⇒ pro mě to znamená “reaktivní” styl vaření (vymýšlení/úpravy receptu) či sestavování jídelníčku: vařím z toho, co mám v ledničce a ve spíži, což vede k…

Princip zásobování

Nakupovat a mít v ledničce a spíži takové potraviny, které chci jíst (tzn. chci, aby byly součástí mého jídelníčku).

Snadno dostupná ovocná svačinka = 👍

Například ovoce: když ho bude v ledničce hodně, tak nechci, aby se zkazilo ⇒ budu ho jíst na svačinu místo sladkého pečiva atd; stejně se zeleninou: když ji nakoupím, budu dělat saláty a budu z ní vařit. Nejpřirozeněji “reaguji” na suroviny, které dlouho nevydrží (rajčata, papriky, …) – je nutné je spotřebovat. Velkou roli ale hrají i trvanlivé či celoročně dostupné suroviny, z nichž lze vždycky něco udělat a proto se je vždy snažím mít po ruce:

  • čerstvá zelenina: brambory, batáty, řepa, mrkev
  • čerstvé ovoce: jablka
  • luštěniny: čočka, červená čočka; zmražené fazole, cizrna
  • rýže: obyčejná, jasmínová, červená, rizotová (arborio)
  • těstoviny/nudle: tradiční (různé druhy: špagety, vrtule, …), čínské nudle, rýžové nudle
  • mléčné výrobky: smetana, zakysaná smetana, balkánský sýr, máslo
  • další: tuňákové konzervy, kokosové mléko, sušená rajčata, rýžový papír (na závitky), tortilly

Princip chuti

Chuť je nástroj, který nám pomáhá rozpoznat jídla bohatá na potřebné živiny.

Z toho vyplývají dochucovací strategie:

  • sladká chuť (např. karamelizací cibule a další zeleniny v základu receptu)
  • tuk (smetana, kokosové mléko, …) nebo, jako ošálení smyslů, krémová konzistence (vizte Polévka K⁴)
  • zvýrazňovače chuti: sůl, pepř, kyselost (citronová šťáva, balsamico), umami (sójovka, sušená rajčata, …)

Tipy

Na závěr ještě několik zcela praktických tipů, které souvisí s mnoha recepty a proto je nechci psát odděleně.

Dobrá rada nad zlato? Snad :-)

Základní dovednosti

  • naučit se pracovat s kuchařským nožem (youtube)
  • naučit se rychle čistit & krájet nejběžnější zeleninu a ovoce, protože to šetří čas. Jak? Zeptal bych se někoho, kdo to umí, nebo hledal na youtube :)
    • základ je skoro vždy cibule ⇒ naučit se ji čistit a krájet na kostičky
    • naučit se jak očistit další druhy zeleniny a jak ji nakrájet na kostičky (rajčata, paprika, mrkev, lilek, …).
  • naučit se, jak dlouho se která surovina vaří (např. řepa déle než mrkev nebo brambory) – toto pomáhá zorientovat se v časování přidávání ingrediencí.
    • velikost kousků má také velký vliv: menší kousky = dříve hotovo, ale někdy chceme větší kousky, aby “bylo do čeho kousnout”. Hlavní roli v délce vaření hraje nejtenčí strana, tzn. tenký a široký plátek bramboru bude hotový dřív, než rovnoměrná kostka.
Takhle se lilek nekrájí, ale je to vtipný obrázek ;)
  • často začínám základem:
    1. více/méně zkaramelizovaná cibule (tip pro karamelizaci: sójovka, balsamico)
    2. pak: zázvor/chilli papričky (čerstvé)
    3. pak: česnek/koření
    4. pak hlavní ingredience.

Další praktické tipy

  • používat čaj rooibos místo vývaru (lze i zelený čaj, ale s tím nemám tolik zkušeností)
  • koření přidávat před hlavní surovinou a nechat 15-30s opražit, rozvine se chuť
  • česnek přidat s kořením - nesmí se opékat dlouho, jinak hořkne; pokud chci výraznější česnekovou chuť, pak dát česnek na závěr (ale některým lidem nedělá čerstvý česnek dobře)
  • navařit luštěniny dopředu a zamrazit
  • v kuchyni mít: velký nůž; velké prkénko; hrnec s nepřilnavým povrchem a samodržící scezovací pokličkou; tlakový hrnec (super na luštěniny); litinový kastrol (na vaření i pečení); ponorný mixér (+násady)

A příště zase napíšu nějaký pořádný recept :)


Díky za foto: unsplash-logoBen White, unsplash-logoBrooke Cagle, unsplash-logoGlenn Carstens-Peters, unsplash-logoToa Heftiba

obecne tipy
2018 Jam v kuchyni
Menu
  • Recepty
  • Obecné