Jam v kuchyni
13 Aug 2018 | 3 min. (598 slov)
recepty ryba vegetarian

(Trapně) jednoduché rizoto

Oproti řepovému rizotu je tento recept až trapně jednoduchý a poslouží jako dobré všední jídlo.

Při práci na tabulce pro řepové rizotu (na konci článku) jsem si uvědomil, že takový recept už asi nelze považovat za “jednoduchý”. Pravdou je, že jsem se s rizoty sblížil díky mnohem jednoduššímu receptu, který představím dnes.

Toto rizoto je až “trapně” jednoduché proto, že se do něj jako náplň použije mražená zelenina a ryba z konzervy. Tím pádem z “opravdového” vaření zbude jen úkol pokrájet cibuli a česnek, důsledně míchat a na závěr nastrouhat sýr. Přesto není potřeba se za výsledek nijak stydět.

To nejdůležitější o vaření rizota jsem již popsal v předchozím receptu. Dnešní schéma je tedy následující:

  1. Základ: cibule, balsamico, česnek, rizotová rýže
  2. Přidat “náplň”: mražená zelenina (mrkev-kukuřice-hrášek), tuňák z konzervy
  3. Na závěr: máslo, sýr
Moje rizoto není žluté, ale vždycky můžete přidat trochu kurkumy ;)

Základ

Začínám základem (popsaným v Tipech I): olivový olej, 1½ cibule (najemno pokrájené), karamelizovat, pak rozdrtit a přidat 6 stroužků česneku. Přidám cca 400ml rýže, lehce opražím (rýže trochu zrůžoví, ale nesmí se začít pálit) a pak přidám 30ml balsamica. Postupně přilévám vývar (nebo rooibos): vždy tak, aby byla rýže sotva ponořená, ovšem dost na to, aby se nepřipalovala. Vývaru je celkově potřeba asi 1¼ litru.

“Náplň”

Asi po 5 minutách přidám 350g mražené zeleniny: nejradši mám směs kostiček mrkve a celého hrášku a kukuřice. (Hmotnost 350g odpovídá jednomu typickému menšímu sáčku. Já v ČR kupuji kilové balení, v Kauflandu je za cca 35Kč.) Po dalších 10 minutách přidám 1 konzervu tuňáka (kousky). (Zde by se slušelo něco říct o udržitelnosti lovu tuňáka, ale protože tomu moc nerozumím, jednoduše doporučím kupovat tuňáka s označením MSC. Kritika MSC existuje, ale zdá se, že to je relativně důvěryhodná certifikace [wiki].) Okořením sušenými italskými bylinkami: bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, nebo nějakou podmnožinou (což je dobrý způsob, jak se naučit pracovat s jejich chutěmi), nebo jednoduše provensálským kořením.

Závěr

Až je rýže hotová (dalších cca 10 minut, ale je potřeba ochutnávat), vmíchám 50g másla, 50g sýra (ideálně parmazánu, ale lze i eidam, gouda, …) a dochutím solí a pepřem. Při podávání ozdobím strouhaným sýrem.

Máslo udělá rizoto ještě krémovějším a dle principu chuti je sázkou na jistotu (protože nám chutná vše tučné), ale snažím se to s ním nepřehnat – rizoto samo o sobě není nejzdravějším jídlem a máslo tomu nepřidá.

Variance

Nejjednodušší vegetariánskou variací je nahradit tuňáka větším množstvím sýra (+50g) v závěrečné části. Výborné je houbové rizoto, které lze připravovat z čerstvých i sušených hub. Přidávám je ve stejnou chvíli jako v tomto receptu rybu. Místo mražené zeleniny lze taky použít čerstvou dýni, např. máslovou, pokrájenou na kostičky. Dýni přidávám hned po opražení rýže, protože se vaří podobně dlouho jako rýže.

Variace s houbami

Další inspirací mohou být recepty z finecooking, konkrétně

  • Basic Risotto,
  • Risotto alla Milanese,
  • Wild Mushroom Risotto,
  • Butternut Squash Risotto, nebo,
  • Risotto Cakes, což jsem nikdy nezkoušel, ale vypadá to prostě jako “rizotové karbenátky” a zní to jako super nápad :)

(Trapně) jednoduché rizoto (4 porce)
1½ cibule pokrájet najemno 5 minut na oleji přidat přidat,
2 minuty pražit,
neustále míchat
přidat postupně přilévat
následujících 25 minut
přidat 5 minut
po balsamicu
přidat na závěr
(cca 20-25 minut
po zelenině a rybě)
6 stroužků česneku rozdrtit
500ml rizotové rýže
30ml balsamica
1l vývaru / rooibosu
350g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
1 konzerva tuňáka (kousky)
2 lžičky provensálského koření
50g másla
50g sýra
přízdoba: strouhaný sýr


Díky za foto: Alexandra Guerson @ Flickr licence (CC BY-NC-ND 2.0), unsplash-logoTaylor Kiser, Miles Beccia @ Flickr licence (CC BY 2.0),

recepty ryba vegetarian
2018 Jam v kuchyni
Menu
  • Recepty
  • Obecné