Polévka K⁴
Krémová kurkumová kokosová květáková polévka: jednoduchá a přesto působivá, spojující kurkumu a květák s kokosovým mlékem v krémové konzistenci – K⁴ :)
Během prvních měsíců v Izraeli jsme měli několik návštěv, pro které jsem chtěl nachystat něco exkluzivního. Nějak jsem se dostal k receptu, jehož drobnou úpravu dnes popíšu. Základem je pečený květák s kurkumou a římským kmínem, který je výborný sám o sobě – pečení dává květáku jakoby “oříškovou” chuť. Trefnější obrázky najdete na stránce originálního receptu.
![](/recepty/kvetakova-polevka/cauliflower_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_3319120_500x0_resize_q75_box.jpg)
Pro 4 lidi potřebuji 1 větší květák, 2 střední/1 velká cibule, 6 stroužků česneku a 1 konzerva (400ml) kokosového mléka. U kokosového mléka je potřeba dát pozor na obsah tuku, existuje i “kokosová tekutina/voda” a další výrobky, já hledám co nejvyšší obsah tuku (třeba 40%), často je to označené “coconut cream”.
Dám předehřívat troubu na 230℃. Květák očistím a rozlámu na malé růžičky, cca 2-3cm velké. Nasypu je na velký hlubší plech, posypu 1½ lžící kurkumy, 1 lžící římského kmína a ½ lžící soli, přidám 1 lžíci olivového oleje, promíchám a zopakuji totéž. Květák by měl být rovnoměrně obalený kořením a olejem. Až je trouba vyhřátá, dám květák péct (obvyklý režim, vizte recept na pečenou řepu).
Zatímco se květák peče, očistím a nakrájím cibuli na půlkolečka, netřeba příliš jemně, vše se nakonec mixuje. Dále potřebuji 1l zeleninového vývaru, ale pokud jej nemám, nahradím jej 1l rooibosu (taky je to způsob, jak se vyhnout glutamátu, který je ve většině bujonů, i když já bych se ho a priori nebál). Ve velkém hrnci začnu na oleji cibuli; mám-li čas, tak ji opékám déle a pomalu, aby mohla karamelizovat. Pokud chci proces urychlit, po cca 5 minutách přidám 1 lžíci sójovky nebo 0.5 lžíce balsamica a opékám další 3 minuty, čímž získám podobnou hnědou barvu a i trochu karamelovou chuť. Jen s balsamicem opatrně, přidá kyselost, která v menším množství chuť zvýrazňuje, ale ve velkém ji přebíjí. Pak do hrnce přidám vývar nebo rooibos, v případě bujonu přidám vodu (1l) a kostku bujonu a vařím alespoň dalších 5 minut.
![](/recepty/kvetakova-polevka/roasted_cauliflower_hufbfdc52cad800cf87e2008b7b5b8aeb0_3878548_500x0_resize_q75_box.jpg)
![](/recepty/kvetakova-polevka/roasted_cauliflower2_hud8aad1c0f5d9f5f5bd787a49fd2d228c_46835_500x0_resize_q75_box.jpg)
Květák dohromady peču 25-30 minut. V půlce této doby plech vyndám, květák obrátím (tedy spíše promíchám) a na plech přidám i česnek. Pak plech vrátím a dopeču. Až je květák a česnek hotový, ⅔ květáku a všechen česnek přendám do hrnce s vývarem a ⅓ květáku dám stranou na ozdobu (závěrečný krok). Celou směs vařím 5 minut, přidám kokosové mléko a vše rozmixuji do jemna ponorným mixérem. Ochutnám a případně dochutím solí a pepřem a důkladně promíchám. Při servírování dám navrch každé porce několik kousků pečeného květáku odloženého dříve.
Pro chuťové variace lze např. místo kurkumy a římského kmína použít kari směs a také přidat chilli. Pro zlepšení chuti vývaru někdy přidám celerové stonky (z mrazáku), lze použít i další bylinky. Není-li dostatek květáku nebo chcete-li polévky vyrobit více, lze po karamelizaci cibule přidat 300g červené čočky a vařit alespoň 25 minut (část třeba v polovině lze přidat květák); červená čočka dobře přejímá chuť i barvu svého okolí a zajistí hustou/krémovou konzistenci.
![](/recepty/kvetakova-polevka/yellow_soup_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_1622435_500x0_resize_q75_box.jpg)
Krémová kurkumová kokosová květáková polévka (4 porce) | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 větší květák | rozlámat | smíchat | péct 12 minut | přidat, péct 13 minut |
vyndat, ⅓ květáku odložit |
přidat, vařit 5 minut |
přidat, rozmixovat, dochutit |
ozdobit každou porci odloženým květákem |
kurkuma, římský kmín, sůl | ||||||||
olivový olej | ||||||||
6 stroužků česneku | ||||||||
2 střední / 1 větší cibule |
nakrájet | zesklovatět / karamelizovat | přidat |
|||||
1l zeleninového vývaru / rooibosu | ||||||||
400ml kokosového mléka |
Díky za fotky: Toa Heftiba, Pat Kight @ Flickr licence (CC BY-NC-ND 2.0) , Foodista @ Flickr licence (CC BY 2.0), Jennifer Schmidt