Pečená řepa
Jednoduchá večeře nebo součást hlavního chodu, jejíž zbytky lze zajímavě zužitkovat (příště :) ).
Asi před šesti lety jsem přijel na víkend k rodičům a ti mě u večeře přivítali “novinkou”, pečenou řepou s balkánským sýrem. Vcelku mi chutnala, ale nikdy jsem ji sám nedělal, například proto, že jsem nikdy neměl na koleji troubu :) Až po svatbě jsem se k tomuhle jídlu vrátil a nyní jej máme poměrně často na večeři, třeba s chlebem a s máslem; řepu lze také podávat jako součást hlavního jídla, například s bramborem a dušenou zeleninou. Nejlepší zužitkování “zbytkové” řepy je ale v řepovém rizotu, ke kterému se dostanu časem. Řepu mám téměř vždy po ruce, protože je levná a dlouho vydrží. Jediným háčkem pečené řepy jako večeře je delší doba přípravy – pokud se rozhodnu začít příliš pozdě, musím navíc zasytit manželku nějakým pamlskem/svačinkou, aby to do večeře vydržela :)
![](/recepty/pecena-repa/beetroot_hu3d03a01dcc18bc5be0e67db3d8d209a6_3526171_500x0_resize_q75_box.jpg)
Nejprve zapnu troubu a nechám ji předehřát na 230℃; většinou to trvá dost dlouho na to, abych stihl nachystat řepu. Na jednu večeři použiji cca 2 velké / 3 střední řepy. Dále je potřeba plech (stačí nízký, může být vysoký), olivový olej a 100g sýra, fety (balkánského sýra) nebo i tvrdšího sýra jako je eidam, gouda nebo čedar. Na plech naleju trochu olivového oleje. Řepu očistím, krájím na 1,5-2cm tlusté plátky a kladu na plech. Každý kousek položím na plech na místo, kde je olej, a pak jej posunu. Podle toho poznám, zda potřebuji nalít na plech více oleje. Pak plátky lehce posolím.
Až mám řepu nachystanou na plechu a trouba je předehřátá, dám řepu péct – na střed trouby, na standardní režim “pečení svrchu i zespod + horký vzduch” (omlouvám se všem, kteří troubám, na rozdíl ode mne, rozumí). Po 5 minutách snížím teplotu na 210℃, po dalších 15 minutách plech vyndám, každý kousek obrátím, lehce posolím a popepřím a vrátím do trouby na dalších 20 minut. Mezitím nakrájím sýr na 1cm kostičky. Opět plech vyndám a vyzkouším, zda je řepa téměř hotová: píchnu do ní nožem a zdá-li se dostatečně měkká, vyndám jednu na plech, ukrojím si menší kousek a ochutnám ho. Nejednodušší indikací, že řepa ještě není hotová, je světlejší barva vnitřku, jakási “tvrdost”, a “syrová” chuť (rozumějte, řepa samozřejmě chutná už i pečeně, ale stále lze zachytit i chuť syrové řepy), lépe to popsat neumím.
Je-li řepa téměř hotová, nakladu na každý kousek kostičku sýra a pokud kostičky zbudou, tak na větši kolečka řepy dám i více kostiček. Pak plech vrátím do trouby ještě asi na 5 minut a sleduji sýr: je-li to bílý sýr, chci, aby trochu poklesnul, je-li to tvrdší sýr, chci, aby se trochu opekl a měl lehce hnědou kůrku, nejen aby se rozpustil. Až je sýr hotový, plech vyndám a řepu podávám.
![](/recepty/pecena-repa/roasted_beet_goat_cheese_hu614273f73280fe330e8deb7bd1d8f2c7_2090970_500x0_resize_q75_box.jpg)
Pečená řepa (2-3 porce) | |||||
---|---|---|---|---|---|
2 velké / 3 střední řepy | očistit, nakrájet na 1-1,5cm plátky | Klást plátky na plech, lehce posolit |
péct 5 minut na 230℃, péct 15 minut na 210℃ |
plátky obrátit, posolit, popepřit, péct 20 minut |
naklást sýr na řepu, péct 5 minut |
olivový olej | nalít trochu na plech | ||||
100g sýra (feta / tvrdší) | nakrájet na 1cm kostičky |
Díky za foto: FOODISM360, Laurel F @ Flickr licence CC BY SA-2.0,