Smažené nudle (Pad Thai)
Pad Thai, chow mein, neboli smažené nudle, asi znáte z asijských bister. Není až tak těžké připravit podobně dobrou a možná zdravější verzi doma
Asijskou kuchyni mám rád. Nějak to asi souvisí s pubertální potřebou mít vyčnívající hrdiny. Jedním z mých byl Dave Lister z Červeného trpaslíka, který si dával kari zcela na všechno. (Tím adaptoval klíčovou zásadu “s kečupem chutná všechno jako kečup” na indické “s kari chutná všechno jako kari”.) Ale hlavně to bude prostě tím, že mi chutnají její výrazné a neobvyklé chutě.
![](/recepty/pad-thai/dave_lister_hue096884fe0f6552d28c937d9a4253330_15848_250x0_resize_q75_box.jpg)
Ovšem můj kulinářský repertoár je zatím příliš malý na to, aby nás neštvalo mít každý druhý den rýži. A já se další přílohy ke kari a dahlu teprve učím. Právě proto přijde vhod těstovinové jídlo, které se ale zásadně liší jak od tradičních těstovinových jídel (např. těstovin s rajčatovou omáčkou), tak od zmíněných indických chutí. A to jsou právě smažené nudle neboli chow mein nebo pad thai (na thajský způsob). Na místě je ale varování: následující recept jsou prostě smažené nudle, jak je dělám já. Nejspíš by mi je potenciální thajská couchsurferka (vizte historku s kari) jako pad thai neschválila.
Smažené nudle
Schéma receptu je jednoduché:
- Směs – cibule, česnek, zázvor, mrkev
- Nudle
- Smíchat, dochutit (sójovka, cukr/med/datlový sirup, citronová šťáva atd.), osmažit.
Směs
2 cibule nakrájím na půlměsíčky, očistím 4 stroužky česneku, očistím a na malé kostičky nasekám větší (3 × 1,5cm) kus zázvoru (nebo jej nastrouhám). Dále očistím 4 mrkve a nastrouhám je na hrubé nudličky, též očistím 1 chilli papričku, podélně ji rozpůlím a pak nakrájím najemno.
Pro závěrečnou část si dopředu nachystám 2 jarní cibulky, nakrájené na šikmo na malé kousky, včetně bílé části. Dále na jemnou nasekanou půlku svazku čerstvého koriandru, na hrubo nasekanou hrst pražených nesolených arašídů a šťávu z ½ citronu.
Na pánvi rozpálím olej s vyšším bodem varu (běžný slunečnicový, řepkový, rafinovaný arašídový, olivový z pokrutin; naopak ne extrapanenský olivový) a začnu smažit cibuli. Po 5 minutách přidám chilli papričku a zázvor. Cíl je cibuli částečně karamelizovat a zároveň dát ostrým chutím čas se vyrovnat (chilli papričky jsou méně pálivé při velmi krátkém nebo delším tepelném zpracování a nejpálivější při středně dlouhém zpracování), dávám proto pozor, abych cibuli nespálil. Po dalších 5 minutách přidám mrkvové nudličky a opékám dalších 5 minut. Nakonec přidám rozdrcený česnek a opékám minutu.
Nudle
![](/recepty/pad-thai/noodles_hu52b1f78bce899a513cb13b27ce1bbcac_1064960_500x0_resize_q75_box.jpg)
Použiji asi 250g asijských nudlí, kterých ale existuje mnoho druhů – myslím tedy ty, které v obchodě seženu. Připravuji je zvlášť, většinou stačí krátce povařit ve slané vodě a slít – přečtěte si návod :). Snažím se vše časovat tak, abych nudle sléval těsně předtím, než je přidávám ke směsi. Přesné časování tedy závisí jak na druhu nudlí, tak výkonnosti vaší vařící metody (sklokeramika / plyn / indukce / atd.).
Smíchat, dochutit, osmažit
Na poslední část receptu použiji nejvyšší výkon plotny – jinak hrozí nebezpečí, že nudle neopeču, ale rozvařím. Proto je potřeba jednat rychle a často vše míchat. Uvařené nudle vmíchám do směsi, přileji štědrou dávku sójovky, polévkovou lžíci oleje (pro lepší chuť lze použít sezamový či arašídový), polévkovou lžíci cukru / datlového sirupu a citronovou štávu a vsypu nachystané arašídy. Vše důkladně míchám a pražím asi 3 minuty, pak vmíchám nachystanou jarní cibulku a koriandr a míchám další 2 minuty. Nakonec směs odstavím, ochutnám a případně dochutím solí a pepřem.
![](/recepty/pad-thai/pad_thai_hua266486e399a25d315af6a9fd7fbf765_1203158_500x0_resize_q75_box.jpg)
Variace
Možné variance a zlepšení lze získat použitím jiného druhu nudlí (např. rýžových místo vaječných atd.), použitím nějakého aromatického oleje (arašídového, parženého sezamového) úplně na konci přípravy, použitím jiné zeleniny místo mrkve (např. zelí, různých klíčků atd.) či přidáním nějaké bílkoviny (tofu, vmíchané vajíčko, krevety, či kuřecí/vepřové/hovězí).
Zajímavostí receptu je, že nevyžaduje skoro žádné koření (jen sůl, pepř) přestože je plný chuti – všechna chuť totiž pochází z čerstvých ingrediencí, jako je cibule, česnek, zázvor, koriandr, citron, sójovka atd.
![](/recepty/pad-thai/pad_thai_shrimp_hud6b57480ebd99562854e76c038764f6b_1891384_500x0_resize_q75_box.jpg)
Smažené nudle (4 porce) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2 cibule | nakrájet na půlměsíce | 5 minut opékat | přidat, 5 minut |
přidat, 5 minut |
přidat, 1 minuta |
zesílit, smíchat, smažit 3 minuty |
míchat, smažit 2 minuty, dochutit |
větší kus zázvoru |
na jemné kostičky / nastrouhat | ||||||
chilli paprička | podélně rozpůlit, pak na jemno | ||||||
4 mrkve | nastrouhat na nudličky | ||||||
4 stroužky česneku | rozdrtit | ||||||
250g nudlí | uvařit dle návodu | ||||||
2 lžíce sójovky | |||||||
1 lžíce oleje | |||||||
1 lžíce cukru / medu / datlového sirupu |
|||||||
hrst arašídů | nasekat na hrubo | ||||||
½ citronu |
vymačkat | ||||||
čerstvý koriandr | nasekat na jemno | ||||||
jarní cibulka | nasekat na jemno, příčně |
Díky za foto: chengzhu @ pixabay, sharonang @ pixabay, wikimedia, wikimedia (Dave Lister), wikimedia (chinese noodles)