Baba Ganoush
Baba Ganoush, dip z pečeného lilku, se stal mým nejoblíbenějším ze středovýchodních dipů.
Na večeři máme obvykle nějaký dip s pitou a salát nebo prostě jen nakrájenou zeleninu. Nejjednodušším z dipů je hummus, ale někdy taky míváme guacamole, ful (fazolový dip) nebo bazalkové pesto. Vůbec nejoblíbenějším dipem se tu ale pro mě stal Baba Ganoush (cz), dip z pečeného lilku, který je tu úžasně levný! Což bohužel znamená, že nám asi bude v Česku chybět…
Většinou začínám se 2 lilky, protože se někdy pečením velice zmenší a naopak pokud budu mít materiálu nadbytek, lze jej zamrazit. Hlavní trik je tedy lilek upéct. V podstatě se řídím postupem z finecooking: dám předehřívat troubu na 240℃, každý lilek opláchnu, rozkrojím podélně napůl a do každé poloviny udělám nožem hluboké zářezy, aby vytvořily jakoby kosočtvercovou mřížku, ovšem dávám pozor, abych neprořízl slupku. Potom každou polovinu osolím a trochu poleju olivovým olejem, přičemž se snažím ji trochu rozevřít, aby se sůl a olej dostaly do zářezů. Nakonec dám lilek plochou stranou dolů na plech (stačí mělký) a strčím do trouby co nejvýš, aby se slupky zprudka opekly (chci dosáhnout trochu “uzené” chuti). Režim trouby nastavím na grilování svrchu.
Po 5 minutách snížím teplotu na 210℃ a režim přepnu na horký vzduch + oboustranné pečení a plech přendám do středu trouby a dále peču cca 40 minut; doba pečení také záleží na výšce lilku. Asi 10-15 minut před koncem pečení přihodím na plech 5 stroužků česneku; alternativně lze použít bez pečení 2 stroužky, výsledná chuť bude více česneková. Nakonec plech vytáhnu z trouby a nechám chladnout venku, ideálně alespoň 20 minut.
Na závěr potřebuji šťávu z ½ citronu, asi 4 lžíce tahini, sůl (podle chuti, už je v lilku) a 2 lžičky mletého římského kmína. Do mísy vydlabu lžící vnitřek z každého lilku (měl by být velmi měkký) a snažím se jej vyškrábat co nejblíž ke šlupkám, protože tam se ukrývá “uzená” chuť. Pak do misky přidám všechny výše zmíněné ingredience plus rozdrcené česneky (pečené či čerstvé) a vidličkou vše smíchám. Na začátku je konzistence téměř vodová, ale díky tahini a citronové šťávě se brzy zahustí.
Další poznámky
- Finecooking má vlastní, trochu složitější a asi trochu lepší, recept na Baba Ganoush.
- velké téma: solit či nesolit lilek? Někteří lidé před jakýmkoliv použitím lilek nasolí a nechají “vypotit”. Podle mých informací je to potřeba jen se staršími kusy (aby neměly lehce hořkou chuť) a některé moderní odrůdy to dokonce nevyžadují vůbec.
Baba Ganoush (4 porce) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2 lilky | nachystat | grilovat 5 minut na 240℃ |
péct 25-30 minut na 210℃ |
přidat, péct 15-10 minut |
nechat 20 minut vychladnout |
vydlabat vnitřky | smíchat |
5 stroužků česneku | rozdrtit | ||||||
šťáva z ½ citronu | |||||||
4 lžíce tahini | |||||||
sůl (dochucení) | |||||||
2 lžíčky mletého římského kmínu |
Díky za foto: wikimedia, stux @ pixabay, ??